top of page

Παρακαλούμε όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ή να συμμετέχει στις προπονήσεις της ομάδας παραδοσιακής ενστικτώδους τοξοβολίας "Ιέραξ" της Ελληνικής Εταιρείας Παραδοσιακής Ενστικτώδους Τοξοβολίας, να διαβάσει με προσοχή τον παρακάτω κανονισμό ασφάλειας. Για όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας και να λαμβάνουν μέρος στις προπονήσεις, παρακαλούνται όπως εκτυπώσουν και υπογράψουν τον κανονισμό ασφάλειας  και να τον προσκομίσουν μαζί με μια φωτογραφία στον αρχηγό της ομάδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αρχικώς σας ενημερώνουμε ότι για την ασφάλειά σας, αλλά και για την ασφάλεια όλων, υπεύθυνοι ασφάλειας ορίζονται ο εκπαιδευτής και οι βοηθοί εκπαιδευτοί, οι οποίοι θα εναλλάσσονται στα καθήκοντα αυτά, σύμφωνα με το πρόγραμμα προπονήσεων, για το οποίο θα σας ενημερώνουμε. Παρακαλούμε πολύ, να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες αυτές, προκειμένου η ενστικτώδης τοξοβολία, να είναι μία πραγματική απόλαυση για όλους.  Για να συμμετέχετε στο πρόγραμμα προπονήσεων της ομάδας Παραδοσιακής Ενστικτώδους Τοξοβολίας «Ιέραξ», θα πρέπει να υπογράψετε το παρόν εγχειρίδιο κανόνων, με την υπόμνηση ότι η υπογραφή σας θα σημαίνει αφ΄ενός μεν την αποδοχήν όλων όσων αναφέρονται σε αυτό με προσωπικήν σας ευθύνη, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια, αφ΄ ετέρου δε ότι δεν εμπίπτετε σε κάποια από τις απαγορεύσεις οι οποίες αναφέρονται παρακάτω. Συγκεκριμένα οι προπονούμενοι στην ενστικτώδη τοξοβολία, δεν πρέπει επ ουδενί να είναι εξαρτημένοι από την χρήση αλκοόλ, ως και να κάνουν, ή να έκαναν, χρήση ναρκωτικών ή άλλων παραισθησιογόνων ουσιών, γεγονός το οποίον δηλώνουν υπεύθυνα με την υπογραφήν τους στο σημείο αυτό, ως ακολούθως:
 

Δηλώνω υπευθύνως ότι δεν είμαι εξαρτημένος από την χρήση αλκοόλ, ούτε κάνω, ή έκανα, χρήση ναρκωτικών ή παραισθησιογόνων ουσιών.

 

 

ΟΝΟΜΑ ……………………..                                                                                 ΥΠΟΓΡΑΦΗ………………………

 

 

         KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΞΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΑΚΑ

 

    Τα τόξα με τη λάθος χρήση μπορεί να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές. Δεν αποτελούν παιχνίδι, αλλά όπλο και για αυτόν τον λόγο η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται πάντα με την μέγιστη προσοχή. Σε περίπτωση αρχάριων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεχής  επίβλεψις του υπό του υπευθύνου ασφαλείας, τον οποίον προ κάθε ενεργείας αυτού θα συμβουλεύεται, ενώ οι ανήλικοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το τόξο αποκλειστικά υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα, συνοδού αυτού, και του υπευθύνου ασφαλείας. 

 

1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 

 

Τα τόξα θα πρέπει να μεταφέρονται πάντα αφοπλισμένα, δηλαδή χωρίς να είναι περασμένη η χορδή. Το ίδιο ισχύει και κατά την αποθήκευση αλλιώς τα άκρα τους κινδυνεύουν να χαλάσουν και να χάσουν τη δύναμη τους.  Καλό είναι η αποθήκευση να γίνεται σε οριζόντια θέση. Τα τόξα δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους θερινούς μήνες) για μεγάλο διάστημα.  

Τα τόξα που δεν είναι  με κάποιον τρόπο laminated δεν θα πρέπει να εκτίθενται ούτε στη βροχή, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται και στα laminated τόξα.  

Απαγορεύεται επίσης το να στηρίζεται κανείς στο τόξο ή να χρησιμοποιείται ως αντικείμενο για να χτυπάμε άλλα πράγματα. 

 

2. ΟΠΛΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ. 

 

Η όπλιση του τόξου είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει πάντα να σιγουρεύουμε ότι δεν οπλίζουμε το τόξο ανάποδα, γιατί ενδέχεται να σπάσουν τα άκρα του και να προκληθεί τραυματισμός. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι όπλισης, όμως δύο είναι περισσότερο διαδεδομένοι. Ο ένας γίνεται με τη βοήθεια του γοφού, ενώ ο άλλος απαιτεί και δεύτερο άτομο και γίνεται σε γονατιστή θέση. Οι αρχάριοι θα πρέπει να συμβουλευτούν τον υπεύθυνο ασφαλείας για τη σωστή όπλιση του τόξου. 

 Αφού έχουμε οπλίσει και εφόσον θελήσουμε να τραβήξουμε τη χορδή χωρίς βέλος, δεν την αφήνουμε ποτέ απότομα, αλλά την επαναφέρουμε σταδιακά στην αρχική της θέση. Ποτέ δεν απελευθερώνουμε τη χορδή χωρίς βέλος γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαλάσουν τα άκρα του τόξου, αφού το βέλος είναι αυτό που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και της ταλάντωσης τη στιγμή της άφεσης. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΞΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΖΩΑ! 

 

 3. ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΗΣ 

 

 Σε κάθε βολή, ορίζεται πάντοτε ως υπεύθυνος βολής οποιοδήποτε μέλος της ομάδας, ύστερα από υπόδειξη ενός εκ των υπευθύνων ασφαλείας, ως ανωτέρω ορίζεται. Ένας εκ των δύο ή και οι δύο αναλαμβάνουν την επιθεώρηση του χώρου ελέγχοντας για λακκούβες, εμπόδια ή οτιδήποτε θα μπορούσε να παρακωλύσει την ασφάλεια της προπόνησης. Κατόπιν ορίζεται η γραμμή βολής για την συγκεκριμένη άσκηση, η οποία σηματοδοτείται κατάλληλα με ένα σχοινί ή κορδέλα ή κάτι παρεμφερές. Η σωστή θέση στη γραμμή βολής είναι το ένα πόδι μας από τη μια και το άλλο από την άλλη της γραμμής, εκτός αν ο υπεύθυνος βολής έχει υποδείξει αλλιώς.   Ο υπεύθυνος βολής είναι επιφορτισμένος με το καθήκον του ελέγχου της βολής της ομάδας. Σημαίνει την έναρξη και το τέλος κάθε βολής, δίνει την εντολή για την περισυλλογή των βελών και μπορεί να διακόψει την βολή ανά πάσα στιγμή ο ίδιος κρίνει σκόπιμο ή απαραίτητο. Ο υπεύθυνος βολής μπορεί να συμμετέχει και ο ίδιος στην γραμμή βολής, εφόσον βέβαια λάβει προηγουμένως την ανάλογη μέριμνα για τη σωστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας από όλους τους συμμετέχοντες και εφόσον ο ίδιος κρίνει ότι η συμμετοχή του στη γραμμή βολής δεν επηρεάζει κατ’ ουδένα τρόπο τους κανόνες ασφαλείας κατά την διάρκεια της βολής.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΗΣ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ! 

Αν τύχει να περάσει στην οπτική μας ακτίνα μπροστά από την γραμμή βολής κάποιος πεζός η ζώο, ο υπεύθυνος βολής οφείλει να σταματήσει προσωρινά τη βολή έως ότου χαθούν από το οπτικό μας πεδίο ή βρίσκονται πλέον σε απόσταση ασφαλείας από την γραμμή βολής. Να σημειωθεί εδώ ότι το μέγιστο βεληνεκές των περισσότερων τόξων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ενστικτώδη τοξοβολία συνήθως κινείται μεταξύ 150-180m, αλλά αναλόγως την δύναμη του τόξου, τον τοξότη και τα βέλη μπορεί να περάσει και τα 200m. Για τον λόγο αυτόν φροντίζουμε να έχουμε σηματοδοτήσει κατάλληλα τον χώρο που πραγματοποιείται η βολή. Αν για κάποιο λόγο κάποιος άνθρωπος ή ζώο παρεμβληθεί μεταξύ γραμμής βολής και μέγιστου βεληνεκούς και δεν υποπέσει για κάποιον λόγο στην αντίληψη του υπεύθυνου βολής, οι τοξότες θα πρέπει να κατεβάσουν μόνοι τους τα τόξα και να ενημερώσουν τον υπεύθυνο, μέχρι την ασφαλή απομάκρυνση τους. 

Δεν συζητάμε ποτέ κατά τη διάρκεια της βολής, εκτός αν πρόκειται για την ασφάλεια μας ή αν μας ενοχλεί-εμποδίζει κάτι, που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα. 

 

4. ΣΤΟΧΟΣ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΕΛΩΝ 

 

Ο κατάλληλος στόχος παραδοσιακής τοξοβολίας (δηλαδή για ξύλινα βέλη) είναι ο στόχος από ειδικό αφρώδες υλικό, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στόχοι από άλλα υλικά, όπως ψάθινοι στόχοι, αχυρόμπαλες, δερμάτινοι στόχοι κ.α. Καλό είναι ο στόχος να είναι όσο μεγαλύτερος γίνεται ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος τα βέλη να φύγουν εκτός στόχου. Πάνω στο στόχο τοποθετείται ειδικό χάρτινο «προσωπείο» που αποτελείται συνήθως από διαβαθμισμένους ομόκεντρους κύκλους ή άλλες παραστάσεις. Τέλος ο στόχος προσαρμόζεται πάνω σε ειδικό τρίποδο. Όπισθεν του στόχου τοποθετείται ειδικό δίχτυ τοξοβολίας το οποίο συγκρατεί όσα βέλη φύγουν εκτός στόχου. Η χρήση του διχτύου είναι απαραίτητη, ειδικά όταν πραγματοποιείται βολή σε ανοικτούς χώρους. 

Με το πέρας της βολής δίνεται το έναυσμα από τον υπεύθυνο βολής για τη συλλογή των βελών. Ένας ή δύο ασκούμενοι εκατέρωθεν του στόχου ορίζονται για την συλλογή των βελών. Η εξαγωγή των βελών από τον στόχο θα πρέπει να γίνεται πάντα πολύ προσεκτικά ώστε να αποφεύγονται ανόητοι τραυματισμοί και ζημιές στα βέλη και τον στόχο. Για τον λόγο αυτό ελέγχουμε πάντα αν βρίσκεται κάποιος από πίσω μας, κατόπιν με το ένα χέρι στηρίζουμε τον στόχο στο σημείο που είναι το βέλος, ενώ παράλληλα με το «καλό» μας χέρι πιάνουμε το βέλος όσο γίνεται πιο κοντά στον στόχο και χρησιμοποιώντας το σώμα μας ως μοχλό τραβάμε μέχρι να απελευθερωθεί το βέλος. Για μεγαλύτερη ευκολία υπάρχει ειδική λαστιχένια λαβή εξαγωγής βελών ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο χοντρό ύφασμα ή πανί. 

 

Προθέρμανση - αποθέρμανση -  Πρώτες Βοήθειες και πιστοποιητικό αθλήσεως.

 

Πάντοτε ξεκινάμε την προπόνηση μας με ειδικές ασκήσεις για ζέσταμα των μυών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και την κλείνουμε με διατάσεις για να αποφύγουμε πιασίματα και τραυματισμούς. 

Στον χώρο προπονήσης υπάρχει  πάντοτε βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών και κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης  ο αρχηγός και οι υπεύθυνοι ασφάλειας έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ρωτήσουν τους ασκούμενους για την φυσική τους κατάσταση αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους και να απαιτήσουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ιατρικό πιστοποιητικό για αθλητική δραστηριότητα, όπου κρίνουν πως αυτό είναι απαραίτητο.

 

ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ AΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΡΙΝ Ή  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. 

 

Αποποίηση ευθύνης


Στις προπονήσες παραδοσιακής ενστικτώδους τοξοβολίας της ομάδας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προφυλάξεις προς αποφυγήν δυσάρεστων περιστατικών. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ασκούμενοι είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα σωματικά και ψυχολογικά τους όρια και θα πρέπει συνεπώς να είναι πάντοτε σε θέση να εκτιμούνν και να αποφασίζουν, αν μπορούν να συμμετέχουν στην εκάστοτε προπόνηση ή στις επιμέρους βολές της προπόνησης, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό και ακολούθως τους συνασκούμενούς τους καθώς και τρίτα πρόσωπα που δεν εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στην εταιρία. Οι ασκούμενοι στην ομάδα "Ιέραξ" της Ελληνικής Εταιρίας Παραδοσιακής Ενστικτώδους Τοξοβολίας αποδεχόμενοι όλα τα παραπάνω και συμμετέχοντας στις προπονήσεις της ομάδας της εταιρίας, αναλαμβάνουν την οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για κάθε είδους υλικές ζημιές ή ακόμα και προσωπικό τραυματισμό ή τραυματισμό τρίτων, εφόσον προκύψουν από δική τους εκούσια ή ακούσια  ενέργεια.

 

ΚΑΛΕΣ ΤΟΞΕΥΣΕΙΣ!

 

 Ονοματεπώνυμο

 

Υπογραφή

bottom of page